Veerbeek Goudsmederij \\ Time to meet …

Emma leerde ik kennen bij mijn studentenvereniging, waar we elkaar helaas niet vaak gesproken hebben. Nu kwam ik haar pas opnieuw tegen in de trouwbranche! Emma volgt namelijk een opleiding tot goudsmid. Zó cool! Ik stelde haar dus alle vragen die ik had over dat bijzondere beroep. Ontdek hier hoe enthousiast en getalenteerd ze is! 🙂

Waarom heb je gekozen voor je opleiding tot goudsmid?

Door twee studiekeuzes die niet helemaal bij mij paste kwam ik erachter dat ik eigenlijk graag met mijn handen aan de slag wilde gaan. Ik wilde graag een creatief vak gaan doen. Ik heb toen bijvoorbeeld ook bij product design gekeken, maar kwam uiteindelijk bij de opleiding tot goudsmid terecht. Ik maakte al wel eens sieraden voor mezelf, en was er eerst eigenlijk niet bewust van dat er een opleiding was tot goudsmid, maar ik werd echt helemaal enthousiast tijdens een open dag! Ik vind het heel leuk om lekker achter de werkbank te zitten en met allemaal mooie materialen te werken. Werken met goud vind ik echt bijzonder omdat het recht uit de natuur komt en ook heel duurzaam is; je kunt het eindeloos omsmelten en het blijft altijd mooi. Het proces van het eerste idee tot een tastbaar eindproduct geeft mij veel voldoening. Dat ik daar anderen blij mee mag maken en er mijn brood mee kan verdienen, maakt dat ik niets liever doe. Komend jaar loop ik stage en dan hoop ik in de zomer af te studeren en kan ik lekker voor mezelf aan de slag gaan.

Waar komt je enthousiasme voor trouwringen vandaan?

Eigenlijk kwam dat een beetje vanzelf op mijn pad, maar ik vind het een hele leuke branche. Trouwringen zijn sieraden die mensen voor de rest van hun leven dragen, dat vind ik heel bijzonder. Daarnaast zijn ringen echt heel leuk om te maken omdat er heel veel verschillende soorten en mogelijkheden zijn. Bovendien vind ik het super leuk dat er een mooi verhaal achter schuil gaat! Ik vraag ook altijd naar het liefdesverhaal van een bruidspaar en hoor graag hoe bijvoorbeeld het huwelijksaanzoek gegaan is. Ik geniet heel erg van dat informele contact en wordt er ook heel blij van om daarna achter mijn werkbank te gaan zitten en te maken wat zij graag willen hebben. 

Heb je een specifieke stijl?

Ik heb zelf wel een voorkeur, maar in opdrachten maak ik de ringen natuurlijk precies zoals het bruidspaar ze graag wil hebben. Ik hou zelf wel van redelijk simplistisch met wat kleine details. In de toekomst hoop ik echt die eigen stijl neer te zetten en meer klanten te trekken die mij kiezen voor mijn ontwerpen. Tot die tijd vind ik het heel leuk om klanten met verschillende wensen te kunnen helpen! 

Hoe werkt het als je ringen door een goudsmid laat maken? 

Klanten komen vaak naar mij toe met een specifieke vraag. Als ik trouwringen voor hen maak vraag ik ze altijd of ze wat voorbeelden hebben van ringen die ze mooi vinden. Aan de hand van dat moodboard gaan we in gesprek en komen we tot het ontwerp dat zij in hun hoofd hebben. 

Hoe lang voor de bruiloft moet een bruidspaar bij jou langskomen voor het laten maken van trouwringen?

Op dit moment ben ik er ongeveer twee maanden mee bezig. We hebben dan een eerste gesprek over de wensen, de maten. Daarna maak ik een aantal proefmodellen in een materiaal dat lijkt op goud. Dan hebben we weer een afspraak waarin ze die proefringen passen en bepalen welke uitvoering het echt moet worden. Dan ga ik aan de slag met de uiteindelijke ringen en is er nog een laatste pasafspraak. Als laatste graveer ik ze en geef ik ze aan het bruidspaar. 

Waarom zou je kiezen voor een goudsmid en niet voor een juwelier?

Een goudsmid is veel persoonlijker! Ik ga met mijn klanten een ontwerpproces aan waarbij ze precies aan kunnen geven wat hun wensen zijn. Natuurlijk kun je bij een juwelier ook wel wat persoonlijke wensen doorgeven, maar een goudsmid kan daarin veel verder gaan en maakt de ringen met de hand speciaal voor jou. Een juwelier verkoopt ook ringen die (deels) machinaal gemaakt worden en dus een stuk minder uniek zijn. 

Wat kost het om trouwringen te laten maken bij een goudsmid?

De ringen van een goudsmid zijn in principe wel wat duurder dan bij een juwelier omdat het handwerk en uniek is. Nu geldt dat voor mij nog niet zo erg, aangezien ik nog in opleiding ben en nog geen kosten heb van een eigen pand of medewerkers bijvoorbeeld. Om een beeld te geven bij een goudsmid ben je vaak tussen de 1000 en 5000 euro kwijt voor twee trouwringen, afhankelijk van je wensen.  

Ik krijg vaker de vraag waarom de ringen van een goudsmid zo duur zijn. Op internet kun je namelijk ook ‘gouden’ ringen kopen van 200 euro per stuk. Deze lage prijs komt onder andere doordat ze daar worden aangeboden als ‘goud’, maar eigenlijk is het geen echt goud. Het is dan ‘gold plated’ oftewel er zit een klein laagje goud over een zilveren ring (zilver is bijna 80 keer goedkoper dan goud) wat er af kan slijten. Of het is 9 kt goud, wat je niet echt goud mag noemen omdat in dat geval minder dan de helft van de ring uit puur goud bestaat. 

Een korte les over goud: 24 kt is puur goud, maar dat is veel te zacht om sieraden van te dragen. Daarom wordt er vaak gewerkt met 14 of 18 kt goud. Soms nog 20 kt en heel soms 22 kt. Dat betekent dat 14/24 deel in de ring dus puur goud is. Dit wordt gelegeerd (gemengd) met zilver en koper omdat dit hardere metalen zijn (10/24 deel dus). Door het kleine gehalte aan goud, kunnen deze 9 kt. ‘gouden’ ringen dus veel goedkoper worden aangeboden. 

Heb je nog een laatste goede tip voor bruidsparen? 

Tegenwoordig kun je op internet natuurlijk heel veel vinden, maar als je zoiets bijzonders als trouwringen koopt is het ook heel leuk om er een mooie herinnering aan te koppelen. Je gaat een heel ontwerpproces aan, dus kies voor een goudsmid of juwelier waar je een klik mee hebt! Dat maakt het zoeken naar de perfecte ringen nog leuker! 

Wil je in contact komen met Emma?
Check haar Instagram pagina: @veerbeekgoudsmederij
Of stuur haar een e-mail: e.veerbeek@outlook.com


Foto’s door Dieuwertje Photography