Kimberly Zoë Design \\ Time to meet …

Ik heb Kimberly leren kennen tijdens een trouwbeurs, waar we direct een gezellige klik hadden. Kimberly is enthousiast, creatief, open, eerlijk en kan goed luisteren. En ze maakt dus mooie wedding stationery! Toen ik later een styled shoot organiseerde wist ik dus ook meteen dat ik haar wilde vragen om de kaarten te ontwerpen. Ze is bescheiden en staat liever niet in de schijnwerpers, maar vandaag doe ik dat wel want ik wil graag dat iedereen weet hoe leuk en getalenteerd ze is!

Waarom ben je begonnen met je eigen bedrijf?

Vrienden van mij vroegen me in 2017 of ik een trouwkaart voor hen wilde ontwerpen. Totaal onverwacht maar ik dacht ‘oh dat lijkt me wel grappig’. Ik was op dat moment vooral bezig met het ontwerpen van logo’s en huisstijlen, maar ik had nog nooit trouwkaarten of geboortekaarten gemaakt. Ik heb toen bij hen alleen het ontwerp afgeleverd, omdat ik nog helemaal geen verstand had van drukwerk. Ik vond het ontwerpen van die kaart wel super leuk en concludeerde dat ik dat eigenlijk wel vaker wilde doen. Zo is het balletje een beetje gaan rollen en in de zomer van 2018 besloot ik dat ik hier eigenlijk mijn werk van zou willen maken en ben ik actief aan de slag gegaan met mijn bedrijf. Afgelopen najaar heb ik me ingeschreven bij de KvK en nu ben ik al best wel tevreden met hoe het gaat.

Waar komt je passie voor grafisch ontwerp vandaan? 

Ik heb het altijd al heel leuk gevonden om mooie kleuren bij elkaar te zoeken. Zo toverde ik onze lelijk vormgegeven schoolagenda met mooi papier en leuke plaatje bijna om tot een scrapbook haha. Van mijn kunstdocent hoorde ik dat dat grafisch vormgeven heet en toen bedacht ik ‘dit wil ik doen’. Het interessante aan grafisch vormgeven vind ik dat het ook een praktisch doel heeft. Het is niet alleen kunst, maar ook functioneel. Dat past goed bij mij, want ik ben ook best praktisch ingesteld. Ik vind het dus heel fijn om iets moois te maken dat ook echt een doel heeft. Bij trouwkaarten vind ik het echt heel belangrijk dat je de informatie goed overbrengt, en dat de kaart tegelijkertijd goed past bij de persoonlijkheid van het bruidspaar en de stijl van de dag.

Wat maakt het zo leuk om een trouwkaart te maken voor een bruidspaar?

Iedereen is altijd blij, mensen lichten altijd een beetje op wanneer ze over hun bruiloft vertellen. Ik krijg heel veel energie van die gesprekken met bruidsparen over hun wensen en waar ze naar uitkijken. De verwachtingsvolle houding van bruidsparen is heel puur en dat is iets wat ik heel mooi vind. Natuurlijk geniet ik er ook van om een kaart te maken waar ik en het bruidspaar heel blij van worden, maar die gesprekken zijn voor mij het meest motiverend.

Je bent zelf ook getrouwd. Hoe was het om je eigen trouwkaart te maken?

Verschrikkelijk hahaha. Ik wist echt niet wat ik wilde, en Luuk vond het allemaal wel best, maar was eigenlijk ook best kritisch. Ik heb toen het gesprek met onze stylist afgewacht zodat ik een beter beeld had van onze trouwdag en kwam daarna uit op de kleuren olijfgroen, wit, zwart en goud. Toen ben ik daar een beetje mee gaan spelen en kwam ik uit op het ontwerp dat onze kaart geworden is. We wilden ook graag een wax zegel op de enveloppen, wat een vreselijk werk was, maar echt de finishing touch gaf. Ik ben super blij met het hoe de kaart en huisstijl geworden is, maar vond het dus niet echt één van de leukste kaarten om te maken omdat er zoveel keuze is en ik niet goed wist wat ik wilde. Bij anderen kan ik vaak goed aanvoelen wat ze willen en vind ik het leuk om hen te helpen met keuzes maken, maar bij mezelf ging dat dus niet zo makkelijk.

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

Warm, gezellig, fris en een tikkeltje minimalistisch. Niet zo minimalistisch dat je alleen een witte kaart met tekst hebt, maar de basis is bij mij eigenlijk altijd wel wit.

Wat is voor jou de ideale klant?

Iemand die de waarde ziet van mooi papier en persoonlijk design. Ik lever echt maatwerk en kwaliteit. De spullen die ik gebruik zijn daarom vaak ook iets duurder. En ik vind het ook leuk als een klant zegt ‘dit is ons thema, bedenk er maar iets bij’ en dus openstaat voor mijn ideeën. Het allerleukst is het als het dan niet alleen bij een trouwkaart blijft, maar ik alles mag ontwerpen van save the dates, menukaarten, postzegels, naamkaartjes tot zelfs bierviltjes bijvoorbeeld. Een complete huisstijl creëert ook een soort verbindende factor tussen alle elementen op de dag zelf. Het zijn details die het hele cirkeltje rond kunnen maken.  

Hoe lang voor de bruiloft moet een klant bij jou aankloppen?

Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf welke producten je wilt hebben. Een save the date moet eerder verstuurd worden dan de trouwkaarten zelf. Stel dat je een save the date en hele huisstijl wilt, dan kun je het best 8 maanden van tevoren een aanvraag doen. Als eerst worden dan de save the date en trouwkaart ontworpen, op basis daarvan maak ik de andere producten die pas op de bruiloft nodig zijn.
Als de proefdruk goedgekeurd is, stuurt de drukker mij de definitieve trouwkaarten op. Ik vouw alle kaarten en maak ze helemaal klaar om verzonden te worden. Zo kan ik garanderen dat de kwaliteit van de kaarten goed is en krijg je van mij dus verzendklare kaarten die je alleen nog maar in de envelop hoeft te doen.

Heb je een richtprijs voor toekomstige klanten?

Op mijn website heb ik basisprijzen staan voor de verschillende mogelijkheden die ik bied. Die prijzen liggen tussen de 440 en 830 euro. Daarbij zijn de prijzen natuurlijk afhankelijk van welke papiersoort je kiest. Wanneer je bijvoorbeeld goudfolie op je kaarten wilt, moet je daar ook extra kosten voor rekenen. Het zijn dus geen goedkope kaarten, omdat er veel tijd in zit en ik echt maatwerk wil bieden en daarbij is drukwerk ook duur. Er zit dus veel liefde en aandacht in zo’n kaart en dat maakt het ook echt speciaal.

Heb je nog een tip voor bruidsparen?

Het belangrijkst voor het uitkiezen van je trouwkaart, of dat nu via een kaartenwebsite of persoonlijk ontwerp is, bedenk wat je budget is, wat je verwacht en wat het je waard is. Zorg dat je verwachting duidelijk is en lees je goed in, er zit echt een groot verschil tussen een kaartenwebsite en maatwerk. Dus dan is het goed om te weten wat het je waard is.

Website: Kimberly Zoë design
Instagram: @kimberlyzoe_design


Foto’s door Share Foto & Video


Meer lezen over trouwkaarten? Klik hier voor een blog van The Perfect Wedding