Blog

Blog

Veerbeek Goudsmederij \\ Time to meet …

Emma leerde ik kennen bij mijn studentenvereniging, waar we elkaar helaas niet vaak gesproken hebben. Nu kwam ik haar pas opnieuw tegen in de trouwbranche! Emma volgt namelijk een opleiding tot goudsmid. Zó cool! Ik stelde haar dus alle vragen die ik had over dat bijzondere beroep. Ontdek hier hoe enthousiast en getalenteerd ze is! 🙂

Waarom heb je gekozen voor je opleiding tot goudsmid?

Door twee studiekeuzes die niet helemaal bij mij paste kwam ik erachter dat ik eigenlijk graag met mijn handen aan de slag wilde gaan. Ik wilde graag een creatief vak gaan doen. Ik heb toen bijvoorbeeld ook bij product design gekeken, maar kwam uiteindelijk bij de opleiding tot goudsmid terecht. Ik maakte al wel eens sieraden voor mezelf, en was er eerst eigenlijk niet bewust van dat er een opleiding was tot goudsmid, maar ik werd echt helemaal enthousiast tijdens een open dag! Ik vind het heel leuk om lekker achter de werkbank te zitten en met allemaal mooie materialen te werken. Werken met goud vind ik echt bijzonder omdat het recht uit de natuur komt en ook heel duurzaam is; je kunt het eindeloos omsmelten en het blijft altijd mooi. Het proces van het eerste idee tot een tastbaar eindproduct geeft mij veel voldoening. Dat ik daar anderen blij mee mag maken en er mijn brood mee kan verdienen, maakt dat ik niets liever doe. Komend jaar loop ik stage en dan hoop ik in de zomer af te studeren en kan ik lekker voor mezelf aan de slag gaan.

Waar komt je enthousiasme voor trouwringen vandaan?

Eigenlijk kwam dat een beetje vanzelf op mijn pad, maar ik vind het een hele leuke branche. Trouwringen zijn sieraden die mensen voor de rest van hun leven dragen, dat vind ik heel bijzonder. Daarnaast zijn ringen echt heel leuk om te maken omdat er heel veel verschillende soorten en mogelijkheden zijn. Bovendien vind ik het super leuk dat er een mooi verhaal achter schuil gaat! Ik vraag ook altijd naar het liefdesverhaal van een bruidspaar en hoor graag hoe bijvoorbeeld het huwelijksaanzoek gegaan is. Ik geniet heel erg van dat informele contact en wordt er ook heel blij van om daarna achter mijn werkbank te gaan zitten en te maken wat zij graag willen hebben. 

Heb je een specifieke stijl?

Ik heb zelf wel een voorkeur, maar in opdrachten maak ik de ringen natuurlijk precies zoals het bruidspaar ze graag wil hebben. Ik hou zelf wel van redelijk simplistisch met wat kleine details. In de toekomst hoop ik echt die eigen stijl neer te zetten en meer klanten te trekken die mij kiezen voor mijn ontwerpen. Tot die tijd vind ik het heel leuk om klanten met verschillende wensen te kunnen helpen! 

Hoe werkt het als je ringen door een goudsmid laat maken? 

Klanten komen vaak naar mij toe met een specifieke vraag. Als ik trouwringen voor hen maak vraag ik ze altijd of ze wat voorbeelden hebben van ringen die ze mooi vinden. Aan de hand van dat moodboard gaan we in gesprek en komen we tot het ontwerp dat zij in hun hoofd hebben. 

Hoe lang voor de bruiloft moet een bruidspaar bij jou langskomen voor het laten maken van trouwringen?

Op dit moment ben ik er ongeveer twee maanden mee bezig. We hebben dan een eerste gesprek over de wensen, de maten. Daarna maak ik een aantal proefmodellen in een materiaal dat lijkt op goud. Dan hebben we weer een afspraak waarin ze die proefringen passen en bepalen welke uitvoering het echt moet worden. Dan ga ik aan de slag met de uiteindelijke ringen en is er nog een laatste pasafspraak. Als laatste graveer ik ze en geef ik ze aan het bruidspaar. 

Waarom zou je kiezen voor een goudsmid en niet voor een juwelier?

Een goudsmid is veel persoonlijker! Ik ga met mijn klanten een ontwerpproces aan waarbij ze precies aan kunnen geven wat hun wensen zijn. Natuurlijk kun je bij een juwelier ook wel wat persoonlijke wensen doorgeven, maar een goudsmid kan daarin veel verder gaan en maakt de ringen met de hand speciaal voor jou. Een juwelier verkoopt ook ringen die (deels) machinaal gemaakt worden en dus een stuk minder uniek zijn. 

Wat kost het om trouwringen te laten maken bij een goudsmid?

De ringen van een goudsmid zijn in principe wel wat duurder dan bij een juwelier omdat het handwerk en uniek is. Nu geldt dat voor mij nog niet zo erg, aangezien ik nog in opleiding ben en nog geen kosten heb van een eigen pand of medewerkers bijvoorbeeld. Om een beeld te geven bij een goudsmid ben je vaak tussen de 1000 en 5000 euro kwijt voor twee trouwringen, afhankelijk van je wensen.  

Ik krijg vaker de vraag waarom de ringen van een goudsmid zo duur zijn. Op internet kun je namelijk ook ‘gouden’ ringen kopen van 200 euro per stuk. Deze lage prijs komt onder andere doordat ze daar worden aangeboden als ‘goud’, maar eigenlijk is het geen echt goud. Het is dan ‘gold plated’ oftewel er zit een klein laagje goud over een zilveren ring (zilver is bijna 80 keer goedkoper dan goud) wat er af kan slijten. Of het is 9 kt goud, wat je niet echt goud mag noemen omdat in dat geval minder dan de helft van de ring uit puur goud bestaat. 

Een korte les over goud: 24 kt is puur goud, maar dat is veel te zacht om sieraden van te dragen. Daarom wordt er vaak gewerkt met 14 of 18 kt goud. Soms nog 20 kt en heel soms 22 kt. Dat betekent dat 14/24 deel in de ring dus puur goud is. Dit wordt gelegeerd (gemengd) met zilver en koper omdat dit hardere metalen zijn (10/24 deel dus). Door het kleine gehalte aan goud, kunnen deze 9 kt. ‘gouden’ ringen dus veel goedkoper worden aangeboden. 

Heb je nog een laatste goede tip voor bruidsparen? 

Tegenwoordig kun je op internet natuurlijk heel veel vinden, maar als je zoiets bijzonders als trouwringen koopt is het ook heel leuk om er een mooie herinnering aan te koppelen. Je gaat een heel ontwerpproces aan, dus kies voor een goudsmid of juwelier waar je een klik mee hebt! Dat maakt het zoeken naar de perfecte ringen nog leuker! 

Wil je in contact komen met Emma?
Check haar Instagram pagina: @veerbeekgoudsmederij
Of stuur haar een e-mail: e.veerbeek@outlook.com


Foto’s door Dieuwertje Photography


Blog

Marlot & Marijn \\ Real Wedding

17 juni 2018

Geen bruiloft zonder ‘lovestory’. Wat is jullie verhaal?
‘We hebben elkaar leren kennen bij ons studentendispuut. Ik merkte op een gegeven moment dat Marijn steeds meer naar mij begon te kijken, en ik bedacht me dat hij eigenlijk wel een hele leuke jongen was. Toen hij op een gegeven moment vroeg of ik iets wilde drinken, wist ik niet helemaal precies wat zijn intenties waren. Uiteindelijk zijn we gaan daten, het was toen rond de kerstvakantie dus alle studentendingen lagen even stil en we hadden toen alle tijd om elkaar te zien. Met oud-en-nieuw was het officieel een relatie. Na de vakantie kwamen we terug bij dispuut. Toen Marijn vertelde dat hij een relatie had raadde niemand dat het met mij was haha. Na ongeveer 3 jaar zijn we gaan samenwonen.’

En wanneer besloten jullie om te trouwen?
‘We hadden het al regelmatig over trouwen gehad en er ook al voor gespaard, de vraag die vooral nog speelde was ‘Wanneer is het handig?’. Ik was namelijk nog bezig met afstuderen en we moesten ook rekening houden met het werk van Marijn. Ik wilde eigenlijk heel graag Marijn ten huwelijk vragen, want ik had allemaal hele goede ideeën, maar dat mocht ik absoluut niet doen van Marijn, dus heb ik gewacht tot hij het deed. Het was dus iets waar ik geen controle over had, en daar kan ik eigenlijk heel slecht tegen haha. We hadden een vakantie geboekt in januari 2019. Ik had bedacht dat het super romantisch zou zijn als hij me daarvoor al zou vragen met oud en nieuw, maar dat deed hij niet. Dus toen moest hij het wel doen tijdens onze vakantie op Malta. Pas op de vierde dag vroeg hij het. Ik had zeker door het dat toen ging gebeuren want hij zat eerst een hele tijd in zijn broekzak te friemelen. Hij had twee hele lelijke plastic ringen gekocht met een giga nep diamant die hij dus niet van elkaar kreeg haha. Toen dat gelukt was vroeg hij me dus ten huwelijk. Hoewel we het allebei zagen aankomen was het toch een emotioneel en ook gek moment want toen was het ineens echt. Hoewel ik even twijfelde op het moment dat ik de plastic ring zag of hij geen grapje maakte, maar dat is zijn vorm van humor om op zo’n moment toch iets geks te doen.’

Haha, wat een heerlijk verhaal. En toen mocht je dus los met het plannen van je bruiloft. Hadden jullie al bedacht wat jullie wilden?
‘Ik had wel heel veel Pinterest borden natuurlijk haha. Ik kreeg ooit de tip om eerst samen te dromen over de bruiloft en het daarna pas realistisch te maken, maar Marijn was daar niet heel goed in. Toen ik op Malta los ging met allemaal droombeelden, begreep hij daar weinig. Uiteindelijk zijn we op één lijn gekomen en vonden we een weg om samen te werken en samen plannen te maken voor onze bruiloft. De oplossing was dat we een bestand maakte waarin ik los kon gaan, en af en toe keek hij daar dan naar waardoor hij dus niet constant werd lastig gevallen met al mijn ideeën. Ook maakte we samen een overzicht van ons budget en alle kosten.’

Hoe stelden jullie prioriteiten in jullie budget?
‘We besloten al vrij snel dat we graag meer geld wilden investeren in onze huwelijksreis dan in onze bruiloft. Voor het plannen van onze bruiloft kwamen we toen al snel in een wat krappere planning terecht, aangezien we de huwelijksreis wel goed moesten plannen met mijn studie en zijn werk. Ons eerste idee, om echt een weekendbruiloft te organiseren in Frankrijk bijvoorbeeld, was daardoor niet meer haalbaar. Dat zou ons organisatorisch gezien echt veel te veel tijd kosten.
Ook wilden we graag een kleine bruiloft. Voor mij was het heel belangrijk dat ik iedereen op mijn bruiloft zou kennen. Ik wilde eigenlijk wel graag mijn collega’s uitnodigen, dus toen ontstond het idee om onze bruiloft te organiseren bij mijn werk De Klub in Utrecht. Vanuit die locatie konden we toen dus verder gaan nadenken. Zij regelde alle catering, en ook qua aankleding was die locatie al helemaal af. We wisten daarbij dus ook al dat het eten heel lekker en goed zou zijn, en dat ze een vegetarisch menu konden aanbieden wat één van onze wensen was. Naast het restaurant zat ook een zaal waar we de ceremonie konden houden, waardoor we niet van locatie hoefde te wisselen, nog een voordeel!’

Waar wilden jullie absoluut niet op besparen?
‘We wilden niet besparen op eten, dus iedereen kon blijven dineren en er was lekker veel taart en champagne. We vonden het belangrijk dat iedereen daar de hele dag van kon genieten.
Bloemen vond ik ook heel mooi. Ik hoefde niet per se prachtige boeketten, maar ik wilde gewoon dat je overal om je heen planten en bloemen zou zien. Dus we hadden de hele zaal van de ceremonie vol gezet met potplanten. Zo veel dat de kok zelfs zei ‘Het lijkt hier wel een plantenwinkel’ haha, missie geslaagd dus. We hadden er voor gekozen om potplanten te gebruiken, en die namen de gasten aan het eind van de bruiloft mee naar huis. Dat was dus een extra streepje achter ons groene doel.’

Groene doel zeg je, wat bedoel je daarmee?
‘Wij vinden het klimaat best wel belangrijk en gaan daar bewust mee om. We hebben dus ons best gedaan om bewuste en ‘groene’ keuzes te maken in de voorbereidingen. Een bruiloft is zoiets waar veel tierelantijntjes bij kunnen komen kijken, die je maar één dag gebruikt en dan weer weggooit, dat vinden wij zonde en wilden we voorkomen. We hebben dus niet echt uitgebreide versieringen gebruikt. In de zaal hingen een aantal lange papieren slingers, en verder hadden we dus die potplanten als decoratie. Daarnaast heb ik een jurk gekocht van het merk Reformation. Dat merk verkoopt duurzame kleding van gerecyclede stoffen en de kleermakers krijgen een eerlijk loon. Een coupeuse heeft nog een paar kleine dingen aangepast en toen was het voor mij een perfecte jurk. Ook hebben we geen auto gebruikt maar een bakfiets gehuurd om bij de locatie te komen. Dat leverde grappige blikken en hele leuke reacties op onderweg.’

Tot slot: Wat zouden jouw drie grootste tips zijn voor een aanstaande bruid?
Tip 1. Als je een grote droom hebt, ga daar dan voor en probeer je planning los te laten. En als je wel een bepaalde planning hebt, probeer je droom dan in een andere vorm te gieten
Tip 2. Niet te zenuwachtig worden voor die dag. Je hebt vast momenten die je spannend vindt, maar probeer het echt los te laten want het gaat heel snel voorbij. Ik vind het nu zonde dat ik zo zenuwachtig was voor het uitspreken van mijn geloften bijvoorbeeld, waardoor ik me niet goed kon focussen op de andere dingen die werden gezegd.
Tip 3. Probeer niet alles op één dag te proppen. Wij hebben een aantal elementen weggelaten of op een ander moment gedaan, daardoor hadden we wat extra tijd en energie om van alles te genieten. Kijk naar wat jij aankunt en waar je zin in hebt op je bruiloft.

Thanks voor de tips en dit leuke gesprek Marlot! Super leuk om een inkijkje te krijgen in jullie bruiloft. Hopelijk vinden jullie lezers dit net zo inspirerend als ik! 🙂


Foto’s door Misha de Haan Photography


Locatie: De Klub, Utrecht
Trouwjurk: Reformation




Blog

Emily & Mark \\ Styled Shoot

Begin mei organiseerde ik samen met Eveline (Vint & Vier) een styled shoot. Super trots op het fantastische team van leveranciers dat dit mooie resultaat heeft waar weten te maken. Ik hoop dat je nieuwe inspiratie haalt uit deze shoot en geniet van de mooie foto’s en video.

Leveranciers:
Organisatie & Styling: C Weddings en Vint & Vier
Fotograaf: Marloes Niemeijer Fotografie
Videograaf: Naomi Diaz
MUA: Schoonheidssalon Rosies
Jurk: Iek’s Bridal
Pak: New Tailor
Taart: Gerlinde Bakt
Stationery: Kimberly Zoé Design
Macramé backdrop: Handmade Heaven
Sieraden: Nadine Kieft Jewelry
Hoed: Hoedenzaak Jos van Dijck
Locatie: De Tuinen van Appeltern
Modellen: Rebekka van Ingen & Dumain Malumba

Deze shoot is ook gepubliceerd op girlsofhonour.nl